Doplněk stravy, granule Čaj Kombe obsahuje korejský šestiletý červený kořen ženšenu. Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Ale žádný z nich nemůže být nazýván ženšenem v pravém slova smyslu. A žádný z nich neprokázal stejné účinky jako ženšen, pěstovaný v Koreji. Obecně se mu říká korejský ženšen. Ženšen je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější adaptogen, jaký je dosud na světě znám. Pro účinnost ženšenu je důležitý věk kořenů. Nejúčinnější je při splatnosti šest let. V Koreji je proslulá oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z tohoto regionu je nejkvalitnější a nejdražší. Odtud pochází Kombe. Červený kořen pravého korejského ženšenu je navíc účinnější než bílý a čerstvý a jakýkoli jiný ženšen. PŘÍPRAVA 1 až 3x denně míchejte obsah vaku v 80 ml horké (nevařící) nebo studené vody. Čaj lze osladit přidáním medu nebo jiného sladidla podle chuti. Pití Kombe je radost. Každý den. Víte, že: Můžete si také dát třeba Kombe místo kávy nebo jako míchaný nápoj. Více zde. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Výrobek nenahrazuje pestrou stravu. Přirozeně bezlepkový. Nepřidávají se žádná barviva ani konzervační látky. Nemá žádné umělé aroma. Neobsahuje mléčnou bílkovinu. Není určen k použití u dětí mladších 12 let, těhotných nebo kojících žen. Vhodné i pro starší osoby. Lékové interakce: Ženšen s warfarinem, heparinem, fenelzinem a digoxinem se nedoporučuje. Pozitivní interakce: Naopak bylo hlášeno, že se jejich terapeutické účinky po souběžné chemoterapii zvýšily. Podobné jevy byly pozorovány při současném podávání ženšenu v pravých korejských a antidiabetických léčivých přípravcích. Ukázalo se také, že pravý korejský ženšen snižuje hladinu alkoholu v krvi. 1 sáček obsahuje:. Účinné látky: 6 let starý extrakt z červeného ženšenu 300 mg, extrakt z juby 60 mg. Pomocné látky: glukóza. Obsah saponinu: 70 mg/g. Skladování: Uchovávejte při pokojové teplotě na pohodlném místě mimo dosah dětí. Chraňte před přímým slunečním zářením. KOMBOVÉ ÚČINKY Účinek čaje Kombe je dlouhodobý, ale dostavuje se postupně. Kombe přináší život. Kombe tlumí odumírání buněk, zpomaluje jejich stárnutí a pomáhá v následujících případech: Dodává energii tělu i mysli, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje to činnost svalů. Chrání před následky stresu. Snižuje psychickou únavu a zlepšuje schopnosti řešit problémy. Přispívá k přirozené obraně těla a zlepšuje funkci imunitního systému. Pomáhá předcházet infekčním onemocněním, snižuje chronický zánět, má antioxidační účinky. Reguluje poruchy spánku a paměti. Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, soustředění, pozornost, rychlost myšlení, výraz a vnímání, prostorovou orientaci). Zvyšuje libido a pomáhá zlepšovat erekci. Pomáhá dosáhnout normální hladiny cukru v krvi. Zlepšuje tkáňový oběh a celkový oběh. Klinické studie ukazují, že ženšen obsažený v čaji Kombe snižuje množství alkoholu v krvi o 51 procent rychleji, což významně zmírňuje stavy kocoviny. Zpomaluje příznaky stárnutí kůže a zabraňuje vzniku vrásek. PRVNÍ ADAPTOGEN Kombe je jedinečná kombinace ženšenu z pravé korejštiny a jujuby. Čaj KOMBE je díky kombinaci tohoto druhu ženšenu a juby jediný svého druhu na českém trhu. Ženšen je korejská látka obsahující 180 silných účinných látek nazývaných saponiny. Jedinečnost pravého korejského ženšenu spočívá v tom, že všechny tyto látky jsou účinné, žádná z nich není jedovatá a jejich účinky se vzájemně vyvažují tím, že společně splňují definici adaptogenu. Adaptogen je rostlinný produkt - látka přírodního původu, která zvyšuje odolnost organismu vůči stresovým situacím, jako je úraz, úzkost nebo únava; zlepšuje schopnost odolávat změněným podmínkám (přizpůsobit se jim). Adaptogen posiluje imunitní a endokrinní systém a udržuje rovnováhu hormonů. Džujuba neboli datel cicimek, známý také jako čínské datle, je jedním z nejstarších známých plodů pocházejících z Číny. Plody juby obsahují vysoký obsah vitaminu C. Obsah je 50x vyšší než u jablek a 20x vyšší než u citronu. Díky svým vlastnostem je jujuba také klasifikována jako adaptogen. VÝROBA A OSVĚDČENÍ Ukázalo se, že nejdůležitějším faktorem pro zachování účinnosti pravého korejského ženšenu je dodržování zásad tradičního korejského výrobního procesu. Důležité je poznamenat, že během výrobního procesu se používá pouze voda a žádné další chemické přísady. Krok 1 - Stáří kořene, který musí být sklizen po šesti letech zrání ženšenu pravého korejského. Krok 2 - Udržujte správný poměr kořenů. Poměr mezi hlavním a vedlejším kořenem je 70% a 30%. Krok 3 - Kořeny se omyjí, napaří a usuší. Tím se získá červený kořen ženšenu. Dalším krokem je extrakce ve vodním roztoku. Kombe se extrahuje 4x ve vodním roztoku při teplotě 85 °C. Každá extrakce trvá 12 hodin. Výsledný roztok ženšenu z pravé korejštiny se smíchá s roztokem juby. Krok 4 - Roztok s oběma účinnými látkami se sníží vysušením ve vakuu a následným přidáním sacharidů, v tomto případě glukózy. Tento proces se nazývá granulace. Výsledné granuláty se suší a třídí podle velikosti zrna. Po kontrole hotového granulátu se vše zváží a zabalí. Víte, že: pokud se setkáte s produkty, které mají vysoký obsah určitých účinných látek, může se jednat o produkt, který nedodržel správný výrobní postup, a proto není možné říci, jak a zda je přípravek dobrý pro zdraví. Certifikát KOREA INSAM Společnost Kombe získala certifikát KOREA INSAM vydaný korejským ministerstvem zemědělství, aby odlišila původní kvalitu ženšenu od jiných druhů ženšenu nebo jejich napodobenin. Držitelé těchto certifikátů musí splňovat přísné podmínky. V Jižní Koreji je jen několik výrobců, kteří splňují požadavky na kvalitu tohoto certifikátu. Certifikát ISO 22000:2005 Kombe získal tento certifikát, který je důkazem splnění všech požadavků na bezpečnost potravin. Certifikát 14001:2004 VĚDECKÝ VÝZKUM Ženšen byl a stále je široce studován v dvojitě zaslepených, randomizovaných a placebem kontrolovaných klinických studiích. Jedná se o časově i finančně náročný výzkum, který je potřebný například k prokázání účinnosti a bezpečnosti léčivých přípravků. I když jsou účinky ženšenu významně testovány tisíciletými zkušenostmi (zejména pokud jde o jeho účinky na problémy s únavou, duševním stresem, regulací hladiny cukru v krvi, zlepšováním libida a prodlužováním života), moderní klinické studie se zaměřily na výzkum ženšenu v oblasti prevence rakoviny, regulace hladiny cukru v krvi, únavy a imunomodulačních onemocnění u zdravých a nemocných lidí. Saponiny jsou hlavní složkou kořenů ženšenu. V kořeni ženšenu se nacházejí desítky různých typů saponinů, které se liší svými léčebnými účinky. Zjednodušeně řečeno existují dvě základní skupiny saponinů – protopanaxodioly (PPD) a protopanaxotrioly (PPT). První skupina PPD se nachází většinou v postranních částech kořene, zatímco druhá skupina PPT se nachází v hlavním kořeni. Je nezbytné, aby byl při výrobě různých výrobků z ženšenu zachován správný poměr hlavních a vedlejších produktů nejméně šest let starých kořenů ženšenu (70:30). Jedině tak lze zaručit vědecky prokázané léčebné účinky s dobrým bezpečnostním profilem. Účinky jednotlivých saponinů na lidský organismus Saponins Efekty - PPT (protopanaxotriol) - hlavní kořen Rb1 Zlepšuje paměť. Uklidňující účinky na centrální nervový systém. Podporuje imunitní reakce. Zlepšuje funkci jater. Snižuje alergickou reakci a svědění. Má antioxidační vlastnosti. Rg1 Podporuje proces učení, potlačuje únavu a stres. Podporuje imunitní systém. Zastaví shlukování krevních destiček. Re Reguluje hladinu cukru v krvi. Ovlivňuje plodnost. Reguluje tok krve. Rf Ovlivňuje metabolismus tuků – zvyšuje HDL a snižuje LDL. Rg2 Chrání neurony před poškozením. Rh1 Má antialergické a protizánětlivé účinky. Rh2 Zabraňuje rozvoji rakoviny, brzdí růst nádorových buněk. Účinky - PPD (protopanaxodiol) - vedlejší kořeny Rb2 Podporuje hojení ran. Rakovinové účinky byly prokázány - u melanomu a potlačení metastáz u karcinomu plic. Rc Vykazuje protinádorové účinky. Rd Zpomaluje stárnutí, zmírňuje buněčné poškození způsobené volnými radikály. Rg3 Zastavuje dělení rakovinných buněk. Funguje analgeticky. Uvolňuje hladkou svalovinu. Osa. aktivní látky Účinky Polyacetyleny Imunitní systém, prevence trombózy, suprese peroxidace lipidů Fenolové skupiny Antioxidační vlastnosti, účinky proti stárnutí Polysaccharidy Účinky proti stárnutí Látky podobné inzulínu Regulace cukru v krvi Bylo potvrzeno, že ženšen je nejúčinnější adaptogen, který pozitivně působí na naši imunitu. Je schopen posílit svou funkci v případě vypnutí imunitního systému a naopak, v případě zvýšené imunitní reakce, omezit svou sílu a vrátit vše do rovnováhy. Zdroj: Choi K.T. (2008): Botanické vlastnosti, farmakologické účinky a léčivé složky korejského ženšenu Panax C A Meyer, Acta Pharmacologica Sinica 29 (9): 1109 - 1118. Attele A.S., et al. (1999): Ginseng pharmacology: multiple constituents and multiple actions, Biochemical Pharmacology 58: 1685 - 1693. Xiang Y.Z., et al. (2008): Srovnání starověkého použití ženšenu v tradiční čínské medicíně s moderními farmakologickými experimenty a klinickými testy, Phytotherapy Research 22: 851 - 858. Lee S.M., et al. (2015): Charakteristika korejského červeného ženšenu (Panax ginseng Meyer): historie, způsob přípravy a chemické složení. J Ginseng Res 39: 384-391. Li N, et al. (2007): Ochranné účinky ginsenosidu Rg2 proti glutamátem indukované neurotoxicitě v buňkách PC12, Journal of Ethnopharmacology 111 (3): 458 - 463. Park E.K., et al. (2004): Ginsenoside Rh1 Pozice Antialergické a protizánětlivé aktivity, Mezinárodní archiv alergií a imunologie 133: 113 - 120. Ženšen a imunita Imunita je obranný systém proti různým cizím zárodkům, virům, bakteriím a zároveň dohlíží na vnitřní procesy lidského těla. U lidí s oslabenou imunitou se častěji objevují nemoci ve smyslu nachlazení, zánětů atd. Výzkum u zdravých dobrovolníků zkoumal účinnost ženšenu na aktivitu buněk imunitního systému. Tato studie ukázala, že ženšen byl statisticky významný pro zlepšení imunitní odpovědi u všech typů sledovaných imunitních buněk. Tato studie potvrdila, že ženšen je vysoce účinný pro naši imunitu. (1) Jiná studie zkoumala účinky ženšenu na imunitní reakci při očkování vakcínou proti chřipce. V pravé skupině ženšenu oproti skupině bez ženšenu došlo k významnému snížení četnosti infekcí horních cest dýchacích. Tato studie prokázala významný vliv ženšenu na modulaci imunitního systému.(2) Byla také provedena studie u pacientů s HIV s oslabenou imunitou, která prokázala pozitivní účinek ženšenu na imunitu i u těchto pacientů. Nedávná studie na živých organismech zkoumala vliv ženšenu a vitaminu C na aktivitu imunitních buněk a plicní zánět v důsledku chřipkového viru. Tato studie prokázala, že podávání ženšenu skutečného a vitaminu C zvyšuje aktivitu imunitních buněk a tlumí působení virové infekce. Kromě toho došlo také k potlačení plicního zánětu způsobeného virovou infekcí.(4) 1. imunomodulační účinky dvou extraktů Panax ginseng C.A. Meyer. Drugs Exp Clin Res 1990;16:537- 542. 2. Scaglione F, Cattaneo G, Alessandria M, Cogo R. Účinnost a bezpečnost standardizovaného extraktu ženšenu G115 pro zesílení vakcinace proti chřipkovému syndromu a ochrany proti nachlazení [opraveno]. Drugs Exp Clin Res 1996;22:65-72. 3. Sung H, Kang SM, Lee MS, et al. Korejský červený ženšen zpomaluje depleci buněk CD4 T u pacientů infikovaných virem lidské imunodeficience typu 1. Clin Diagn Lab Immunol 2005;12:497-501. 4. Kim H, et al. Červený ženšen a vitamin C zvyšují aktivitu imunitních buněk a snižují zánět plic vyvolaný infekcí virem chřipky Avirus/H1N1. J Pharm Pharmacol. 2016 21. doi: 10.1111/jphp.12529. [Epub před tiskem] Ženšen a diabetes mellitus Dalším prokázaným účinkem ženšenu je jeho schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, a to jak u zdravých lidí, tak u diabetiků. Cukrovka, úplný název diabetes mellitus, je běžný název pro skupinu chronických metabolických onemocnění, která se projevují jako poruchy metabolismu sacharidů. Základním rysem tohoto onemocnění je zvýšená hladina cukru v krvi. Byla provedena klinická studie, která prokázala účinek ženšenu u nově diagnostikovaných pacientů s diabetem 2. typu. V této studii byly měřeny všechny důležité parametry související s onemocněním. Tato studie prokázala, že pacienti s diabetem 2. typu měli sníženou hladinu cukru v krvi, zlepšenou náladu a celkovou fyzickou kondici. Nedávno byla provedena speciální metaanalýza všech provedených studií o účinnosti ženšenu u pacientů s diabetem. Tato práce identifikovala 975 různých publikací, které zkoumaly účinnost ženšenu u pacientů s diabetem. Díky velmi přísným kritériím bylo nakonec do konečného hodnocení zařazeno pouze 16 prací s celkem 770 pacienty. Tato komplexní a velmi přísná analýza ukázala, že u osob užívajících ženšen, které byly pozorovány po dobu 1 měsíce, došlo k významnému snížení hladiny cukru v krvi, a to jak u pacientů s diabetem, tak u osob bez tohoto onemocnění. 1. Esra’ Shishtar, et al., The Effect of Ginseng (The Genus Panax ) on Glycemic Control: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. PLOS ONE 2014; 9: Vydání 9. 2. Gui, et al. Účinnost terapií souvisejících s podáním ženšenu u diabetes mellitus typu 2. Aktualizovaný systematický přezkum a metaanalýza. Medicine Volume 95, Number 6, February 2016 Obsah: 60g (3g x 20pc), 150g (3g x 50pc) a 300g (3g x 100pc) Země původu: Korejská republika Dovozce: Pure District s.r.o. Já vím.
Nejlepší cenu naleznete na srovnávači na tomto odkazu.