Napij se čaje

Zelené
Černé
Sypané
Bylinné
Porcované
Ovocné
Matcha
Citronové
Šípkové
  • Zelené
  • Černé
  • Sypané
  • Bylinné
  • Porcované
  • Ovocné
  • Matcha
  • Citronové
  • Šípkové
Milota Čaj Artyčok kardový nať 50 g
NAJÍT NEJLEPŠÍ CENU
Milota Čaj Artyčok kardový nať 50 g

Složení: Cynara cardunculus herba.  . Hlavním obsahem je kynarinová hořkost, lék obsahuje také flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulin, tanin, organické soli, vitaminy A a B, flavony a další léčivé látky. Listy artyčoku lze kombinovat s řepou, jabloní, tymiánem, omanem, třezalkou, řebříčkem, meduňkou a dobromyslem. Balsamic je také vhodným lékem a homeopatickými přípravky pro jemné působení. Klasický bylinný čaj však účinkuje nejúčinněji. Vzít: Nalijte 1,5 čajové lžičky na 3 dcl studené vody, přiveďte k varu, vařte 10 minut. vyluhujte 20 minut. usrkávejte dvakrát denně. Zloženie: Cynara cardunculus herba. Hlavním obsahem je hormon cynarin, droga obsahuje také flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulin, tanin, organické soli, vitaminy A a B, flavóny a účinné látky d'alšie. Artyčokový list lze kombinovat s repíkom, Appletree, tymianom, Ománom, ľubovníkom, rebríčkom, medovkou a pamajoránom. Vhodným liekom je také balzam a pre-gentle pôsobenie pak homeopatické vepřové. Klasický bylinný čaj je ale nejúčinnější. Použití: 1,5 čaje lyže preliať 3 dcl studené vody, priviesť do varu, variť 10 min. vylúhate 20 min. usrkávat dvakrát denně. čerstvé (zelenina), šťáva, nálev, tinktura. List a kořen se používají k výrobě léčivých přípravků (drahých, roztoků atd.). Léky nebo výtažky z nich se kombinují s listy boldovníku, hovězí žlučí, vlaštovkou, aloe, rebarborou, fermenty atd. Jako vhodná forma slouží aperitiv likéru Cynar dovezený z Itálie a Chorvatska. Slovacopharma vyrábí tinkturu Cynarosan, která je pravděpodobně nejlepší lékovou formou. Z čajových forem je dvouminutový odvar nejúčinnější. Vhodným lékem je vaření.Průměrná terapeutická dávka léku je 1-2 g nebo lžička na šálek piva (5% odvaru z listů se vaří 10 minut, poté se 20 minut vyluhuje), která se vypije 2-4x denně, šálek před konzumací.Lze použít i extrakt z lihu.Ve všech výše uvedených indikacích lze použít také čerstvou listovou šťávu. Podává se také šťáva z celé rostliny smíchaná s bílým vínem v poměru 1:2 a mírně oslazená medem. Tato kůrka se užívá s 2 až 4 lžícemi denně, vždy před jídlem.Nálev ve víně se připravuje takto: 80 g čerstvého kořene se zalije 1 litrem červeného nebo konzervovaného vína a nechá se krátce vařit. Po pomalém ochlazování uchovávejte na chladném místě, ne však v chladničce. Užívejte jednu polévkovou lžíci třikrát denně po dobu 15 dnů, pak si dejte 14 dní pauzu a vezměte si opět 15 dní. Celá kůrka zabere 30 dní. Při migréně a ekzému se koupele rukou a nohou doporučují v celorostlinné vodě obden, večer, v délce asi 5 minut. Latina: Cynara scolymus L. Angličtina: artyčok zahradní, artyčok zeleninový Latinsky: Folium cynarae, Radix cynarae, Folium cynarae cardunculi, Flos cardunculi, Flos cynarae, Herba cynarae Anglicky: list artyčoku Artyčok, artyčok, artyčok, artyčok, artyčok, artyčok, carda Artischocke e artišok ispanskij Artichoke Hlavními léčivými látkami artyčoku (stejně jako příbuzných bodláků) jsou seskviter laktony (včetně cypikrinu) a fenolkarbonové kyseliny - hořký derivát kyseliny dicofenylchinové (1,3-dikofokin) = cynarin (glykosin hořký). Kromě toho léčivé vlastnosti léku ovlivňují flavonoidy, taniny, vysoké hladiny vitaminů A a B, inulin, enzymy, hlen a organické kyseliny. Dále jsou zde uvedeny alkaloidy a flavonoid scolymosid. Souvisejícími rostlinami, které lze použít jako farmaceutické i kuchyňské náhrady, jsou bodláky (Cynara cardunculus L.), které mají vyšší velikost, ale menší šaty. Velmi podobný rostlinnému artyčoku je artyčok kardový (Cynara cardunculus L.), ale je znatelně více ostnatý. Jedná se o vytrvalou bylinu podobnou bodláku s 50-180 cm vysokou, rovnou a kyprou hlavou. Střídavé listy mají velké, kompaktní nebo pernaté zářezy s hojnými okraji, silně zoubkované a s krátkými špičkami. Plátky mají průměr až 5 cm, jsou pokryté okrouhlým křovím připomínajícím střechu, s fialovými, modrými nebo bílými trubkovitými květy na vytvarovaném záhonu. Plody jsou filety s chocholem. Rostlina pochází z Etiopie, nyní se pěstuje hlavně v Itálii a Rumunsku. Jedná se o přemístěný druh a v teplejších oblastech se jako zelenina pěstuje jen zřídka. Má mnoho kulturních odrůd (bretaňské, laonské, benátské, pařížské atd. V našich podmínkách lze artyčoky i bodláky úspěšně pěstovat. Artyčok také prospívá v našich teplejších oblastech, kde se pěstuje vinná réva, protože nesnese mrazy pod -10 st.C. Není tak citlivý na teplotu, pokud jde o výrobu drogy. Farmaceuticky se listy používají zřídka, sbírají se v době květu rostliny (červenec–srpen). Kořen se také občas použije. Květinové šaty se používají jako zelenina. Listy se suší běžným způsobem (ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C). Jedná se o hořkou chuťovou drogu. Masité záhony se používají hlavně jako zelenina v kuchyni (dužnaté listy - stonky a vřetena uměle bělených listů bodláku). Perfektně očištěné artyčoky se připravují podobně jako květák, někdy jako polévková zelenina, případně dušené nebo upravené jako salát s octem, citronem nebo olejem. Jejich masité listové stvoly lze také upravit. Jedí se čerstvé nebo vařené s pikantními omáčkami.  

Nejlepší cenu naleznete na srovnávači na tomto odkazu.


  • Cenové rozpětí: 26.9 Kč až 34 Kč
  • Nejlepší cena: Porovnat ceny

© 2021 Napij se čaje