Složení: Asperula odorata herba. Lék obsahuje kumarinový glykosid, z něhož se kumarin uvolňuje enzymy. Najdeme zde také glykosid asperulosid, taniny, hořké látky, organické kyseliny, vitamin C, křemík, amidovou kyselinu nikotinovou a řadu dalších látek. Květová trubice: do 0,7 litru červeného vína se vloží 30 g kaše z kvetoucího květu a nechá se macerovat 12 dní. Pijeme 1 drink denně, nejlépe ráno před snídaní. Použití: Nalijte 1,5 čajové lžičky na 3 dcl vroucí vody, vařte 2 minuty. vyluhujte 20 minut. pijte dvakrát denně. Zloženie: Asperula odorata herba. Lék obsahuje kumarinový glykosid, ze kterého se enzymy zavádějí do kumarinů. Ďáblem je zde glykosid asperulosid, triesloviny, horchin, organické kyseliny, vitamin C, silika, amidová kyselina nikotinová a náznaky dalších látek. Květové víno: do 0,7 litru červeného vína se přidá 30 g kdoulové marinky a udržuje se v teple 12 dní macerované. Pijeme denne 1 šálek, nejlépe ráno před snídaní. Použití: 1,5 teal skis preliať 3 dcl vriacej vody, variť 2 min. vylúhovať 20 min. usrkávat dvakrát denně. Herba asperulae, Herba matrisylvae, Herba hepaticae stellatae, Herba asperulae odoratae, Herba matrisilvae Nať mařinky Mařena, božec, voňac svízel, valdmajstr, asperulka, božcovník voňavá, bož' c korenie, drúbňava, tuberné spice, mařenka, marunka májová, planá morena, valdmajster, parfuvka, svízel voňaka, marynka vonka, lipvec fragrant, planá mořena, ostružiny, Labhlíza, asparelka drobňová, Sweff and Walruvecr Maricone perfugrant, Marfuřena, mořská země Rostlina obsahuje kumaringlykosid, z něhož se enzymaticky uvolňuje vonný kumarin (0,4-0,56%). Z ostatních látek je to iridoid anthrolkosid asperulozid, menší množství taninů, flavonoidy, hořké látky, organické kyseliny s vitaminem C, amidová kyselina nikotinová a stopy oleje. Na jaře je obsah léčivé látky nejvyšší, na podzim se pohybuje kolem 1/6. Samostatně podáváme lék spíše výjimečně. Podává se vždy v malých dávkách ve formě slaného nálevu, nejlépe ve směsích, aby se předešlo možným obtížím. Zejména kombinace s komonicí zesiluje její účinek. Mařinka je určena pouze pro krátkodobé podávání. Mařinka je dobrý lék, ale jeho využití v potravě, například ve formě různých nápojů, je třeba pečlivě zvážit. Nedoporučujeme jejich výrobu bez patřičné zkušenosti.Použijte 2 lžíce na studený macerát denně.Použijte 1 kávovou lžičku na sklenici náplasti. Pije se 2-3 krát denně po lžících.Nebo:Průměrná jednotlivá dávka léku je 1 g na šálek piva. V praxi se náplast připravuje od 1 kávové lžičky až po sklenici vody: pijte 2-3x denně po lžičkách.Nebo:Při léčbě nespavosti u pediatrických i geriatrických praktiků se pro krátkodobé použití doporučuje 5% náplast. Infuze se připravuje z 1/2 lžičky léku na 2,5-3 dl vody (vypije se 1-2 lžičky 2-3 krát denně mezi hlavními jídly). Velmi oblíbené je tzv. májové víno, které se používá k čištění krve. Připravuje se namáčením hrsti čerstvé kaše po dobu jedné hodiny v 1 litru dobrého bílého vína a jejím slazením podle chuti. Sklenice se pije denně večer. Tyto čerstvé, ale ještě nekvetoucí byliny byly nasáklé bílým vínem. Nápoj prý otevírá ucpaná játra a osvěžuje srdce. Připravovalo se z bílého slazeného vína, v němž bylo delší dobu naloženo čerstvé sádlo (hrst právě kvetoucích květin na 1,5 litru bílého vína, po hodině ? ke slízání a pití slazeného). Pak prosejeme a nalijeme zpět do lahve, ale skladujeme na chladném místě. Pijeme 1 drink denně, nejlépe ráno před snídaní. Hodí se i na obklady. Lék má podobné účinky jako komonica medicinální - Mellilotus officinalis L. Časté záměny se týkají především jiných druhů rodu svízel (Galium L. - jsou robustnější, později kvetoucí, tmavozelené barvy a nevoní po kumarinu), např. "Liprolike" - Galium glaucum L., s přerušovanými listy na 8-10 četných přechodech, ale také mařinka - Asperula, jako Asperula tinia L. - Barvivo řeřicha, rostoucí zejména v teplých oblastech, se 4-6 četnými přechody (horní listy jsou téměř vroubkované a více než antistepní), s hustě vysokou, čtyřcentimetrovou, čtyřcentimetrovou, čtyřcentimetrovou, čtvercovou, kompaktní, štětinatou v horní části. Drobné květiny uspořádané do nástěnných svícnů. Kvete od června do července. Kvetoucí květy získávají načervenalou barvu. Velmi podobný je stále svírající les - Galium sylvaticum L., zakulacený stonek, nepůvodní, s tenkými a drsnými listy v 6-8 početných převisech. Kvete později (od července do září). Celkově roste v CSS asi 35 druhů rodu Galium L. a 6 Asperula L. Stálé holé byliny vysoké až 30 (50) cm. Listy téměř rovné, čtyřúhelníkové, skládací, listy kompaktní, v 6-9-ti četných vrstvách, spodní obrácený vejcovod, vršek ke kopytníku. Drobné bílé květy se shlukovaly do řídkých vidliček ve tvaru špičky. Kvete od dubna do června. Plody jsou drobivé, suché, kulaté, dvoulisté, pokryté silnými háčkovanými ostny. Obvykle roste společně, protože se intenzivně množí výhonky plazů. Roste hlavně v keřích s kyselejšími půdami, kde často pokrývá celé oblasti, v nížinách a horských oblastech. Má značné nároky na půdu a světlo. Mařinka roste hlavně ve stinných habrových a bukových lesích. Občas osídlí vápencové, dokonce i skalní substráty. Pro značnou spotřebu se tato bylina pěstuje volně v mnoha zemích. Nejlépe roste na stinných vlhkých stanovištích, pod keři a stromy. Mařinka se dá také pěstovat, ale vyžaduje půdu, která je hnojená, nepříliš suchá a stinná. Semena se vysévají na jaře a na podzim se sazenice vysazují na otevřených prostranstvích a zakrývají listy, případně se mohou ukládat do nor. Rovněž se vegetativně rozmnožuje pomocí výhonků plazů, které se vysazují v době sklizně. Vypěstovat sladce vonící parmici je velmi snadné. Lze ji pěstovat dvěma způsoby. Buď vyroste ze semen zasetých do beden brzy na jaře. Poté se rostliny při sběru znovu vysadí na záhon. Druhý způsob pěstování se provádí ze starých rostlin. Tyto rostliny se na podzim rozdělí do menších trsů a vysadí do volné půdy. Kultura nepotřebuje další péči, zaseje se sama. Listy se sbírají buď krátce před kvetením, nebo když začínají kvést, od dubna do června. Nasbírané byliny není nutné sušit rychle, nejlépe umělým teplem, přičemž teplota by neměla překročit 35 °C. Při sušení houba tmavne, až se nakonec změní na modrozelenou na černozelenou. Sklízí se celá na začátku kvetení (v květnu, místy již v dubnu nebo až v červnu). Sklizeň se provádí ručně. Rostlina nesmí být vytržena i s kořenem, protože někde jí již hrozí vyhynutí. Mělo by se sekat srpem nebo řezat nad zemí nožem. Materiál se mírně paří, takže se nesmí stlačovat do obalů ani skladovat po dlouhou dobu na vysokých pahorcích. Poměr sušení je 5-7:1; během sušení nedochází k otloukání. Sušíme na větraných místech, rychle, v tenkých nestlačených vrstvách nebo umělým teplem do 35 °C. Otočte podle potřeby (je vhodnější se neotáčet). Nesmí se sušit v bytě a na dalších místech, kde se lidé zdržují déle (má silný zápach). Místo sušení musí být oddělené a dobře větrané. Skladuje se v dobře uzavřených nádobách, chráněných před světlem a vlhkostí, oddělených od ostatních léků. Mařinka voní příjemně kořeněně, zejména sušená. Chuť je lehce aromatická, pikantní a poněkud chutná.
Nejlepší cenu naleznete na srovnávači na tomto odkazu.