Složení: Prunus spinosa flos. Květinový lék obsahuje flavonové glykosidy, benzaldehyd, sacharidy a minerály. Ovoce obsahuje zejména taniny, kyanogenní glykosid amygdalin, anthokyanin glykosid, pektin, organické kyseliny včetně vitaminu C a další látky. Trnová větvička, která se nosí na krku nebo visí nade dveřmi, odhání zlo a pohromu a vyhání démony, moderněji zahání negativní vibrace. Černé dřevo se používá k výrobě čarodějnických hůlek. Užívání: 1 lžíce zalijte 3 dcl studené vody, přiveďte k varu, vařte 3 minuty. vyluhujte 15 minut. usrkávejte jednou denně. Zloženie: Prunus spinosa flos. Květinový lék obsahuje flavón glykosidy, benzaldehyd, sacharidy a minerály. Plody obsahují predisponující triesli, kyanogenní glykosid amygdalin, anthokyanický glykosid, pektin, organické kyseliny vracejí vitamín C a ďalšie látky. Trnitý vikev, který se nosil u krku nebo visel nad dveřmi, odháněl zlo a pohromu a zaháněl démona, modernost se zbavovala nedbalých vibrací. Z trnkového dresinku dělají čarodějnické krevety. Použití: 1 polievkov lyžicu preliať 3 dcl studené vody, priviesť do varu, variť 3 min. vylúhovať 15 min. sip 1x denne. Druparia spinosa Sorel ananasový Flos pruni spinosae, Fructus pruni spinosae, Flos acaciae nostratis Květ trnek Sloes, thorns, mica sloe, tarka, tarochka, tŕnka, tŕn, loh, trn, tŕnie, tŕn, sliva Trnka plain, sliver of sloe Schwarzdorn, Schlehe Sliva koljučaja, tern Blackthorn Sliwa tarnina Flavonové glykosidy (cca 0,4%: např. quettertin, kempferol a jeho ramnozid), následované stopami kyanogenních glykosidů, benzaldehydů, taninů, sacharidů a minerálních solí jsou základními složkami aktivního obsahu květin. Plody obsahují sacharidy, pektiny, velké množství taninů, kyanogenní glykosid amygdalin, až 3% anthokyanin glykosid, organické kyseliny a vitamin C. I když lék na květiny lze podávat samostatně, máme tendenci preferovat kombinace ve směsích. Vlhkost zvyšuje zejména kombinace s petrželovým semenem, břízovým listem, kořenem trnité jehly, snítkami ředkve nebo ptačí šíje nebo krkem blechy. Kombinace s lipovým květem nebo černým bezinkovým květem dodává směsi charakteristický efekt potomstva. Účinek trnů lze také zvýšit kombinacemi, zejména s kořenem mochny nátrhu. Ze stejné dávky lze také připravit studený macerát (2 čajové lžičky na sklenici vody 1-2x denně) jako lék na zácpu a tvrdou stolici.K přípravě náplasti květu se používá průměrná jednorázová dávka 1 g nebo v praxi 1-2 kávové lžičky na šálek vody častěji: pijte 2-3x denně.Nebo: 2-7 g léku na sklenici vody), která se užívá 1-2x denně.Velmi se doporučuje, aby se vývar z trnitých květů používal jako projímadlo při zácpě. 15 g sušených květů vařte 2 minuty v hrnku vody, nechte 10 minut stát a cedujte. Tato dávka se pije dvakrát denně.Nebo:Terapeuticky účinný je přípravek Decoctum Floris pruni spinosae (1 lžička léku na sklenici vody), který se užívá po 1/3 sklenice 2-3 krát denně.Trny jsou účinné i při nižších dávkách, jako je například Decoctum Fructus spinosae (1/2 lžičky léku na sklenici vody), který se užívá 2-4 krát denně po 1 lžičce. Stejná koncentrace se používá k vyplachování zánětu dutiny ústní.Pro děti se připravuje sirup (62 g cukru se rozpustí ve 38 ml vody s květy), pije se lžící několikrát denně. Sirup je také vhodnou korigendem pro přípravky obsahující jodové soli.Při nachlazení pijte odvar z hlohových listů. Vezměte hrst listů, vařte 5 minut v 1/4 litru vody, nechte okapat a přidejte citronovou šťávu. V případě průjmu se obvykle používá následující prostředek: 25 g sušeného trnkového ovoce se naloží do 1/8 l kořalky na 3 dny. Likérový extrakt se užívá dvakrát denně lžičkou.Výbornou lékovou formou je také bylinný balzám.Podle Z. Stacha jsou obecná pravidla pro používání trnkových pomůcek následující: 1. Lžička drogy z květů nebo listů nebo směs obojího na šálek vody. Zabralo to ráno a večer. 2. Pět až sedm gramů drogy z květů na šálek vody. Macer přes noc a pití ráno. 3. Lžíce na trnkách ráno a večer, nebo dvě až tři hodiny přes den. 4. Vypusťte 10-20 gramů sušeného ovoce jednou až dvakrát denně, ráno a večer. Připravte si odvar z 1/2 lžíce ovoce na 2,5 dl vody vhodné ke kloktání při zánětu v ústech.Externě použijte odvar z 20 g trnkové kůry v půl litru vody (vařte 15 minut) při zánětu mandlí a nosu. Keř vysoký 100-300 cm, s brachyblasty měnícími se v trny, jednotlivé bílé květy se tvoří, než se listy rozvinou. Zanechává malé, střídající se, kráčející, obrácené vejce, na okraji jako pila. Plod je zprvu kulatý peckovník zelený, po dozrání černý a modrý. Roste na sušších slunečných okrajích lesů, v křovinatých příklopech atd. od nížin až po horské stupně. Snáší také půdy chudé na živiny, mělké, kamenité s trochou vápna. Vydrží teplo a sucho. Má rád slunečné svahy a nemá rád vápencovou půdu. Trn se v zahradách pěstuje velmi zřídka. Potřeba drog se shoduje se sběrem divokých rostlin. Květy se sbírají v dubnu a květnu pouze za suchého počasí. Bereme jen plně vyvinuté květiny. Musí se sušit velmi pečlivě a rychle, aby se zachovala jejich přirozená bílá barva. Suší se v tenkých vrstvách s teplem přirozeným na slunci nebo umělým, při němž nesmí teplota přesáhnout 50 °C. Kůrku jíme v květnu z mladších větviček. Efektivně prořezáváme keř. Vysušená kůra se pomalu vysuší přirozeným teplem. Plody trháme jen dozrálé a na začátku října. Zpracováváme je buď čerstvé, nebo sušíme za mírného umělého tepla. Květiny jsou předmětem sběru. Sbírají se na začátku kvetení (březen až duben a duben až květen). Vybírají se ručně a jednotlivě, spolu s kalichem. I když je jich mnoho, listy jsou stále příliš malé a trny bodají. Květiny lze získat také třepáním nebo otloukáním tyčinek z plně kvetoucích keřů na podložené papíry nebo plachty. Pavouci a jiný hmyz se nechají být, ostatní nečistoty se odstraní a květy se získají bez trhání a bodání. Rozkládání celých větví a sběr suchých květů dále závažně poškozuje porosty a znehodnocuje drogu nečistotami. Plody se také sklízejí v době, kdy jsou plně zralé, modré, nezmrzlé. Sbírá se v září až říjnu (listopad). Při sklizni musíte dávat pozor na vhodné keře - existuje mnoho různých druhů trnů: s masivními druhy trnů a téměř bez trnů. Nejlepší doba pro sběr je, když hlavní část hlaviček ještě nekvete, ale už je bílá. Květiny bez korunkových lupínků do sklizně nepatří. Květiny lze sbírat různými technikami. Buď se nosí v rukavicích (ne vlněných) a skladují se volně, nikdy se nemačkají!! Stlačené květy sušením hnědnou. Jiný způsob je otloukat květiny na prostěradla, ale tato sbírka je plná větviček, úlomků a odpadků, které do ní nepatří a je velmi obtížné je odstranit. Nejkrásnější a nezpracovaná droga se získává odříznutím krátkých větviček obalených květy, ale ne těch, na kterých je současně s květem list. Větve by měly být asi 20 až 30 cm dlouhé. Pro představu: hodinová sbírka materiálu, tj. čerstvých květin, je přibližně 0,40-0,80 kg. Květy jsou zabarveny příměsí a špatně vybarvenými květy a velmi rychle se suší v tenkých vrstvách, ale opatrně, aby si zachovaly svou původní barvu. Lze je také nechat povadnout a usušit na 40 °C umělým teplem. Hnědnou neopatrným sušením. Poměr sušení je přibližně 6:1. Droga se snadno zničí. Skladuje se v uzavřených nádobách chráněných před světlem. Velmi rychle zachytí aroma aromatických nebo jinak vonných látek, které jsou uloženy vedle něj, a rychle zvlhne. Ovoce lze sušit na slunci, odvodňovat umělým teplem. Je však lepší nechat se od začátku sušit umělým teplem. Poměr sušení je přibližně 3:1. Jako vodítko se do sušárny vejde asi 1/4 - 1/2 kg čerstvých květů na metr čtvereční sušicí plochy. Květy se suší v nadýchané vrstvě 1 až 2 cm. Po uschnutí je jemně promícháme prsty. Větvičky jsou nadýchané do výšky asi 1/2 m a suší se nejlépe za umělého tepla - do 40 °C, tzv. "tvrdé" sušení. Je možné sušit na slunci. Sušení musí být rychlé, jinak droga zhnědne. Květiny z větviček získáme s lehkým boucháním a dostaneme asi 2/3 pěkně zbarvené drogy. Jak již bylo zmíněno, třísky z větviček se do drogy dostávají také otloukáním. Odstraníme je ručně roztočením na sítích. Květ voní jako hořké mandle, když je čerstvý, sušený a voňavý, a lehce hořký, trochu něžný, svíravý. Sušený květ má bílou nebo lehce nažloutlou barvu. Ovoce je voňavé, má hořkou, kyselou a smrdutou chuť.
Nejlepší cenu naleznete na srovnávači na tomto odkazu.