Bazalka, pravá, lat. Ocimum basilicum je bylina s výraznou chutí a vůní. Vůně je mentolová. Chuť je mírně pikantní až štiplavá. Zmínky o jeho původu jsou již ve starověkých indických mýtech a legendách ze 4. až 6. století. Pěstuje se po celém světě a během stovek let bylo vypěstováno až 60 různých kulturních forem rostliny. Do Evropy se však dostala až v 16. století. Používá se jako dekorativní a okrasná rostlina, v gastronomii, ale používá se také v domácí kosmetice a v fytoterapii, přírodní lihoviny se používají k výrobě parfémů a éterických olejů a také jako přírodní repelent proti hmyzu. Nejčastěji používanou a pěstovanou na světě i u nás je bazalka. V Itálii je to jedno ze základních koření, které je nezbytnou součástí každé kuchyně a téměř každého jídla. Kuchyňské použití: - na přípravu salátů - sušená bazalka jako koření zejména pro maso, ryby, luštěniny - ochutit tvaroh a klobásy - v polévkách a omáčkách. Výhody pro organismus: - pozitivní vliv na duševní a kognitivní aktivitu - uklidňující, uvolňující, uspávající - zdraví dýchacích cest - oběh Ingredience pro přípravu bylinného čaje - infuze a individuální použití
Nejlepší cenu naleznete na srovnávači na tomto odkazu.